Když příliš zatížíme svá játra

Játra se sice umí sami od sebe regenerovat, ovšem neměli byste na to hřešit. Raději funkci svých jater podpořte pravidelným okysličováním a vyváženou stravou. Jejich porucha vám totiž může ohrozit život.

Co mají játra za úkol:
·         Vyrábějí žluč, která pomáhá při trávení tuků.
·         Uchovává se v nich energie v podobě zásobního cukru.
·         Odstraňují toxické látky z organismu.
·         Zpracovávají tuky a cukry.

Pokud játra nefungují tak jak mají:
·         Při trávení tučných jídel můžete pociťovat nevolnost, bolesti břicha, pálení žáhy, můžete mít průjem, nadýmání a zvracení.
·         Mohou se vytvořit žlučové kameny. Pokud se kamínek zachytí v ústí žlučovodu, dostaví se velmi bolestivá kolika.
·         Zhoršuje se průtok krve játry, krev se tak hromadí v trávicím systému, což může vést k tvorbě hemeroidů.
·         Pokud vás postihnou jaterní poruchy, můžete mít výrazné změny nálad, podrážděnost, nesoustředěnost, bolesti hlavy, únavu i deprese.
·         Špatná funkce jater ohrožuje imunitní systém.
·         Dochází k výkyvům hormonálního systému.
·         Mohou se objevit alergie, vyrážky, záněty i virové infekce.

Jak játra čistit:
·         Zelený čaj – ten obsahuje nejvíce antioxidantů, které pomáhají k očistě jater.
·         Ostropestřec – tento bodlák má skvělý vliv na funkci jater. Zamezuje jejich poškození, proto ho doporučují i lékaři.
·         Artyčok – listy a kořeny prospívají činnosti jater, působí detoxikačně, podporují tvorbu žluči a pomáhají regeneraci jater.
·         Kurkuma – je silný antioxidant, který bojuje proti zánětům a usnadňuje tvorbu žluči.
·         Pampeliška – její listy i stonky jsou plné minerálů a vitamínů, které čistí játra.
·         Pohyb – díky přísunu kyslíku se játra lépe regenerují.

Co játrům neprospívá:
·         Vyhýbejte se chemicky upraveným potravinám. Ochucovadla, barviva, konzervanty – to vše játra přetěžuje. Raději jezte čerstvou zeleninu s vyšším obsahem betakarotenu, minerálů a vitamínů.
·         Rafinovaný cukr a umělá sladidla.
·         Smažené pokrmy a ztužené tuky.
·         Přejídání.
·         Alkohol a cigarety.
·         Stres.